РЕВОЛЮЦІЯ В ТВОРЧІЙ ГАЛУЗІ: АПЕЛЬСИНИ … І ЯБЛУКА

Обкладинка, Текст: Марія Старікова

Чимало ідіом в англійській мові змушують замислитися: що це означає? Одна з таких – «порівнювати яблука з апельсинами». Попри очевидне спільне між цими двома об’єктами, нам буває вкрай складно сприймати їх як щось споріднене. У нашому професійному, творчому, особистому житті ми звикли порівнювати яблука з яблуками, а апельсини – із апельсинами.

Однак, CEO Apple Inc Стів Джобс переконаний, що творчість – це про взаємодію речей. Біолог Франсуа Жакоб стверджує1, що «створювати – означає перекомбіновувати». Фахівець з космічних польотів Озан Варол зазначає2, що «мислити ширше легше тоді, коли граєшся з багатьма коробками», а Ейнштейн3 навіть дав цьому визначення: Комбінаторна гра.

Wendy MacNaughton for NPR
  • ЩО ТАКЕ КОМБІНАТОРНА ГРА

Комбінаторна гра шукає схоже у несхожому, кидає в соковижималку яблука з апельсинами і створює з них новий продукт, уже об’єднаний і видозмінений.

Таким підходом славилися відомі науковці. Ґалілео Ґалілей міг розпізнавати гори і долини на Місяці зокрема тому, що тренувався у живописі. Розвиваючи своє бачення, він навчився тлумачити світлі й темні ділянки супутника Землі5Леонардо да Вінчі надихався природою і замальовував такі предмети, як «щелепа крокодила, язик дятла, м’язи обличчя, місячне сяйво та краї тіней».

Інакше кажучи, «комбінаторна гра» – це своєрідний конструктор. Це немов шити ковдру зі шматочків різних царин, утворюючи щось геть нове. Ми наведемо кілька історій з різних сфер, аби ви могли краще засвоїти цю ідею.

  • ПРИКЛАДИ КОМБІНАТОРИКИ У МИСТЕЦТВІ

У дослідженні з клінічної офтальмології прийняли участь 36 студентів-медиків. Їх розділили на дві групи. Для першої провели шість занять у Філадельфійському художньому музеї – вони були присвячені сприйняттю, опису та інтерпретації творів мистецтва. На відміну від другої групи, за результатами тестів ці студенти вдосконалили свої навички спостереження.

В Університеті Алабами взагалі створили курс на перетині медицини та мистецтва: студенти вивчатимуть хвороби за картинами класиків. Мета – навчити їх дивитися на стан людини, перш ніж ставити діагноз, який нерідко роблять поспішно лише на основі раси, класу, статі або попередніх аналізів.

«Мистецтво надає більшості студентів-медиків щось, що є поза їх особистим та культурним досвідом. Мері Кассат, можливо, нічого не знала про ревматоїдний артрит, але змогла впевнено його намалювати», – зазначає Стівен Рассел, доцент внутрішньої медицини та педіатрії.

За допомогою картин із овочами та фруктами, науковці досліджуватимуть еволюцію рослин. Організатори такої ініціативи – Девід Вергаувен та Ів де Смет із Центру біології рослинних систем у Бельгії. Вони переконані, що результати можуть допомогти у повторному виведенні плодів. Колись такі дослідження з`ясували, що кавун одомашнили ще у Стародавньому Єгипті.

«Метод ArtGenetics розглядає твори мистецтва, зокрема скульптуру та живопис, як найбільшу у світі історичну базу даних про фрукти, овочі, бобові, зерно, горіхи та насіння», – розповідають співробітники центру.

ATEEZ — ZERO: FEVER Part. 1 «Diary Film» Official Video
  • ПРИКЛАДИ КОМБІНАТОРИКИ В МУЗИЦІ

Музичний продюсер Рік Рубін радить своїм артистам шукати натхнення у музеях. Таким чином, музика гурту Iron Maiden сполучає елементи з Шекспіра, історії та хеві-металу. Легендарна пісня гурту Queen «Богемна рапсодія» об’єднує баладу, перетікає в оперу та завершується хард-роком. Девід Бові, створюючи лірику до пісень, користувався комп’ютерною програмою Verbasizer. Він друкував речення з різних джерел (наприклад, журнальних статей), а програма розрізала їх на окремі слова і змішувала. У блендер летіли теми, іменники, дієслова що надихало на створення текстів6.

Ідеальний приклад «комбінаторної гри» у музиці – жанр KPOP. Лірика зазвичай поєднує в собі корейську мову з англійською та вокал із репом; традиційні народні інструменти останнім часом комбінуються з електрогітарою, саксофоном, навіть із технологіями. Сценічні виступи об’єднують виконання пісні, хореографію і драматургію. Музичні альбоми – це не лише диски в коробці, а й різноманітний стаф (картки, закладинки, календарі, листівки, стікери), фотобуки, лірикбуки, сторібуки. Останнім часом гурти, як-от Ateez, створюють і розвивають свою творчість в межах вигаданого всесвітувони випускають альбоми, поділені на розділи й об’єднані однією історією. Музика поділяється на ери: EP (епізоди), PART (частини), Спін-офи, Епілоґи. Альбоми починаються з інтро і завершуються аутро. Свої всесвіти мають й інші гурти: Monsta XStray KidsLoona тощо.

  • ПРИКЛАДИ КОМБІНАТОРИКИ В ІННОВАЦІЯХ

Спрівзасновник Netflix Рід Гестінґс був натхненний абонементами в тренажерних залах: ви платите щомісяця і користуєтеся послугою так часто й стільки разів, скільки самі визначаєте. Так виникла підписка на платформі. Філ Найт, засновник Nike, у своїй біографії розповідав, що перші кросівки були створені завдяки залізній вафельниці. Його тренер з легкої атлетики Білл Байрмен постійно експериментував, намагаючи покращити взуття для спортсменів. Тоді вони носили кросівки з металевими шипами, від яких руйнувалися бігові доріжки. Розглядаючи поверхню вафельниці на своїй кухні, Байрмен вигадав гумову підошву. Так виникли Nike Waffle Trainer7.

Стосується це і людей: протилежності не завжди притягуються. Іноді, щоб такі стосунки запрацювали, потрібна комбінаторна гра. Або «Ефект Медічі».

Американський письменник Франс Йоганссон досліджував спосіб генерування нових креативних ідей, посилаючись на творчий вибух у XV столітті: тоді олігархічна родина Медічі зібрала у Флоренції обдарованих людей різних професій: науковців, поетів, скульпторів, живописців, філософів тощо. Разом вони прийшли до Ренесансу (франц: «відродження»).

Фото: Марія Старікова

Якщо ви у творчому ступорі, у пошуку нових ідей, або звична діяльність не викликає у вас емоцій, або ви не можете вигадати рішення для проблеми, що перед вами постала – можливо, настав час вам пограти в комбінаторну гру.

Для цього не потрібні ні картки, ні фішки, ні поле. Все необхідне вже є у вас.

Читайте книжки про теми, в яких ви нічого не тямите. Відвідуйте виставки, присвячені новим для себе галузям. Спілкуйтеся з людьми із різних сфер, різних професій та з різноманітними гобі. Пробуйте себе в нових діяльностях. Шукайте спільне у відмінних, на перший погляд, речах. Розпитуйте людей про їхні креативні проєкти і як вони виникли. Дізнавайтеся, як були створені ваші улюблені фільми, книжки, пісні – за цим стоїть чимало цікавих історій та людей. Як свідчать усі ці приклади – революція в певній галузі може початися завдяки запозиченню в іншій галузі.

ДЖЕРЕЛА:

  1. Francois Jacob, «Evolution and Tinkering»
  2. Ozan Varol, «Think Like a Rocket Scientist»
  3. Albert Einstein, «Ideas and Opinions»
  4. Ozan Varol, «Think Like a Rocket Scientist»
  5. D.K.Simonton, «Foresight, Insight, Oversight, and Hindsight in Scientific Discovery: How sighted Were Galileo`s Telescopic Sightings?»
  6. Ozan Varol, «Think Like a Rocket Scientist»
  7. Phil Knight, «Shoe Dog: A Memoir by the Creator of NIKE»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *